Varoufakis je ali optimist ali pa Merklovo zafrkava

5. Jun 2015 08:37

Yanis-VaroufakisYanis Varoufakis v članku v Project Syndicate poziva nemško kanclersko, da pokaže svojo državniško držo in Grkom v javnem nagovoru v mestu po svojem izboru prav tako pokaže luč na koncu tunela. Da Grkom da upanje. Upanje na možnost oživitve po sedmih letih kome.

Podobno torej, kot je leta 1946 v Stuttgartu storil ameriški zunanji minister James F. Byrnes, ko je uprizoril takšen spodbudni govor in Nemcem nakazal možnosti povojnega okrevanja in blaginje.

“Jasno, to bi bila (ob marketinški) izjemna človeška in državniška poteza. Vendar se ne bo zgodilo. Še najmanjši problem tega predloga je, da je predlagatelj “napačen” (Varoufakis pač ne prihaja iz “pravega gnezda”, nima srajce prave barve itd. itd.). Ključni problem je, da Varoufakis takšno človeško in državniško potezo pričakuje od nekoga, ki je del problema oziroma geografsko in čustveno “preblizu problema”.” meni dr. Jože P. Damijan.

Prepričan je, da bo tudi v grškem primeru moral priti ameriški predsednik Barack Obama, ki bo v zasledovanju ameriškega višjega geopolitičnega interesa dal upanje grškemu prebivalstvu.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]