Vojna proti Islamski državi ne gre najbolje

3. Jul 2015 07:07

ISISIslamska država se zdi mnogo večja grožnja, kot je bila bin Ladnova Al Kaida. Če je Al Kaida izvedla največji teroristični napad na ZDA in s tem v pogon spravila ameriško imperialno politiko, ki se je potem znesla nad Afanistanom in Irakom, ni nikoli nadzorovala toliko ozemlja, kot ga zdaj Islamska država. Niti ni bila sposobna pod svoje okrilje privesti toliko skrajnih skupin, pripravljenih prisegati zavezništvo. Zdaj, leta 2015, je pošast terorizma, po vseh vojnah ZDA in zaveznikov, da ga izkoreninijo, še kako živa.

Tako uvodoma piše Sašo Ornik Jin, ki meni, da je krepitev Islamske države posledica zamenjave generacij, saj naj bi bila ideologija IS mladim muslimanom mnogo bolj privlačna, kot je bila ideologija Al Kaide. Pri IS-ju pa poleg nevarnosti terorističnih napadov skrb zbuja predvsem njihovo zavzemanje ozemelj.

Ornik je prepričan, da bo treba to vojsko slej ko prej uničiti in ozemlje, ki ga nadzoruje, očistiti. Najbolje bi bilo, če bi to storile kar države v regiji. Če pa bodo posredovale zahodne sile, pa lahko le upamo, da bo med voditelji zahodnih držav tudi dovolj odgovornosti in bo prioriteta uničenje skrajnežev ne pa le ustvarjati nove kolonije in ropati lokalne resurse. Kot se je naprimer zgodilo v Libiji, ki je namesto svobodne in demokratične države, nastala propadla država in vir borcev v sveti vojni.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]