Zakaj država državljanom odreka pravico do nošenja orožja?

31. Jul 2015 08:37

gun-dealerPosedovanje in nošenje orožja je v večini evropskih držav dokaj strogo zakonsko omejeno. Toda zakaj država državljanom odreka pravico do nošenja orožja? Ali nimajo pravice braniti svoje lastnine in tudi življenja, če tega ne more storiti država?

Nasprotniki svobodne nošenja orožja pravijo, da bi se povečalo število ubojev in umorov, če bi dopustili, da se posamezniki lahko oborožijo.

Toda, ali veste kateri evropski državi imata najbolj liberalno zakonodajo glede nošenja orožja? Avstrija in Švica. In katere med najbolj strogimi? Luksemburg, Danska in Nemčija. Kaj pa pravi statistika? V Luksemburgu je zabeleženo v povprečju 2,1 umor ali uboj s strelnim orožjem na 100.000 prebivalcev, med tem ko je v Švici to povprečje samo 1,2. Še slabše je na Danskem, ki ima povprečje kar pet umorov ali ubojev na 100.000 prebivalcev, medtem ko je v Nemčiji to povprečje 1,8. Kako je to mogoče, ko pa razna anti-oboroževalna gibanja pravijo, da bi popolna prepoved nošenja in uporabe strelnega orožja pripomogla k manj ovojem in umorom?

V blogu Kavarna Hayek najdete še nekaj pričujočih podatkov na to temo.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]