Zavajanje z demografskim skladom

25. Avg 2017 07:04

Diskusije o oblikovanju Demografskega sklada tečejo že kar nekaj let, s predlogom Zakona o demografskem rezervnem skladu pa so se te razprave še intenzivirale.

Kot so napisali na Ministrstvu je cilj ustanovitve Demografskega rezervnega sklada (DRS) “zagotavljati dolgoročno stabilnost pokojninskega sistema”. Posebno upokojenske organizacije imajo s tem skladom velika pričakovanja, a bojim se, da tudi v bodoče tako zastavljen sklad kakšne posebne teže pri financiranju pokojnin ne bo imel.

Seveda pa je lahko predmet “borbe” za obvladovanje določenega dela državnega premoženja ter tudi sredstvo za nabiranje političnih točk. Poglejmo najprej nekaj številk.

Zelo okvirno ima danes država Slovenija 30 milijard evrov državnega dolga ob kakih petih milijardah likvidnostnih rezerv, tako da znaša neto dolg države 25 milijard evrov.

Na drugi strani pa ima država tudi med 10 in 15 milijard premoženja v lastništvu družb – navajam precejšen razpon, ker je to odvisno od načina ocenjevanja tega premoženja ter od gospodarskih razmer … več (piše: Bine Kordež). 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]