Zmaga Syrize v Grčiji: kaj bodo naredili prvih 100 dni

26. Jan 2015 09:08

foto1827Ta trenutek napovedati, kaj pomeni včerajšnja volilna zmaga koalicije radikalne levice Syriza v Grčiji, je težko napovedati, saj eno pomeni obljubljati in imeti želje pred volitvami in drugo vladati, piše Marko Pavlišič.

V nadaljevanju navaja Yanisa Varoufakisa, najresnejšega kandidata za finančnega ministra, ki govori o treh ključnih nalogah v prvih 100 dneh: spopad s humanitarno krizo, reformiranje države v treh sklopih, izpogajati nov plačilni sporazum z EU.

Pavlišič vse tri sklope z njihovimi podsklopi natančneje analizira in pri tem opozarja na nekaj stvari. Najprej glede na njih ugotavlja, da ima Slovenija podobne probleme in je očitno bližje Grčiji kot se zdi. Ključen problem pri njihovem reševanju je balkanska mentaliteta, ki vpliva na vse točke, pri novem posojilnem sporazumu pa je zagotovo prednost, da ima Grčija brez upoštevanja obresti presežek v primarnem proračunu, vendar se ta plus lahko zelo hitro spremeni v minus, če postane situacija nestabilna in če prihodke in odhodke obremenimo z uresničevanjem predvolilnih obljub.

Glede obračuna z oligarhi pa – gre na svojevrsten poziv k lustraciji, kakršnim smo priča tudi v Sloveniji, vleče vzporednico Pavlišič. Pri tem ugotavlja, da sta skrajna levica in skrajna desnica sta le nasprotna obraza istega kovanca.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]