London: Ko mati čisti kri ubitega 17-letnika

10. Maj 2018 13:01

Letos je bilo v Londonu nasilno ubitih že več kot 60 oseb, polovica od tega z noži. V enem tednu v marcu je zaradi nasilnega napada (napad z nožem, uboj) umrlo kar osem oseb. Tudi v maju je mesto pretresel nov val nasilnih zločinov s smrtnimi žrtvami.

Namestnica vodje policije Sophie Linden ugotavlja, da je vsakdanja nošnja nožev postala »običajna«. Britanska prestolnica se sooča s povečano težavo nasilja med mladimi. Vendar drugače kot v ZDA, kjer največjo težavo predstavlja strelno orožje, ki je na dosegu roke vsakomur.

V Londonu gre za obračunavanje med mladimi tudi s hladnim orožjem. Žrtve so tako tudi najstniki, kar pomeni alarm za javnost, ki o težavi že razpravlja. Najpogostejši odgovor za porast nasilja v Londonu je pomanjkanje policistov na ulicah zaradi varčevanja. Metropolitanska policija ima od leta 2010 zmanjšan proračun za 700 milijonov funtov.

V Londonu so velike razredne razlike in mase ljudi, zato je prisotnost policije nujna, menijo nekateri. Drugi bi želeli težavo prevaliti na etnično raznolikost mesta, ki ga imenujejo kar “Londonistan” – češ, da so za kriminal odgovorni izključno muslimanski priseljenci, kar ne drži. Kakor je zapisal The Independent, ker se ti umori dogajajo v Tottenhamu in ne v delu mesta kot je Chelsea, ne predstavljajo takšne težave, da si se država zares prizadevala za razrešitev … več (piše: Zdravo Slovenija). 

(Fotografija je simbolična)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]