Migranti ne izkoriščajo nas – mi njih

4. Apr 2018 15:15

JavniWC je v svojem zadnjem zapisu delil besede Darje Kocbek, ki razkriva, kako je sodobno suženjstvo postalo del nas. Sodobno suženjstvo imamo zato, ker so delavci postali blago.

Britanska podjetja morajo na podlagi zakona o preprečevanju sodobnega suženjstva, ki je v veljavi od leta 2015, poročati o suženjstvu v njihovih dobavnih verigah. Pri Guardianu ugotavljajo, da so njihova poročila tako šokantna kot občudovanja vredna.

Šokantna so zato, ker kažejo, da je suženjstvo spet postalo nekaj vsakdanjega, normalnega. To ne velja le za kriminalna dejanja, kot je ilegalna trgovina z drogami ali ljudmi za namene prostitucije, ampak tudi za gospodarstvo nasploh. Britanska agencija za boj proti kriminalu je sporočila, da se je v Veliki Britaniji lani v primerjavi s predlani število ljudi s sumom, da so sužnji, povečalo za 35 odstotkov.

Izkoriščanje za delo je danes najbolj pogosta oblika sodobnega suženjstva. Seznam sektorjev, kjer delodajalci izkoriščajo delavce kot sužnje, je dolg. Sodobni sužnji so začasno zaposleni na področju distribucije in čiščenja pisarn, agencijski delavci na področju logistike, podizvajalci avtopralnic, v gradbeništvu kot sodobni sužnji delajo ljudje, ki gradijo in obnavljajo tovarne in druge prostore podjetij, pa kot najeti varnostniki.

Ni presenečenje, da se najhujših oblik izkoriščanja delodajalci poslužujejo tam, kjer je bila namenoma znižana ekonomska, pravna in moralna odgovornost. Sodobno suženjstvo je povezano s prikazovanjem dobičkov v davčnih oazah in zniževanjem davkov za premožne. To sta dve strani istega kovanca ... več na blogu.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]