Mladi so naše ogledalo

20. Maj 2010 08:09

(Piše Haris Omanović) Čisto nobenega razloga ni, zakaj bi bilo delo študentov in dijakov subvencionirano. Drugače bi bilo, če bi bili gibalno omejeni ali imeli kakšne druge psihofizične okoliščine, ki bi jih naredile manj konkurenčne.

Tako pa ne smemo olajševati dela ljudem, ki so v najbolj produktivnem delu življenja, ki imajo celo končano srednjo šolo in ki so popolnoma delovno spodobni. Ne smemo, ker to delamo na škodo vsem mladim, ki so brez tako imenovanega statusa in ki bi radi že začeli si ustvarjati družino pa nimajo službe, in na škodo delavcem v tovarnah, ki delajo za minimalno plačo.

Polovica delavske plače gre potratni državi. In res je potratna. A potratna ne more biti država, ampak njeni prebivalci.

Koga je imela naša mularija za zgled, ko je v sredo na protestih blatila osrednjo stavbo v državi? Nikogar. Ker nas tretjina dela v državnih službah, tretjina je raznovrstnih upokojencev s študenti vred in ostali so delavci, ki delajo za vse te ostale. Smo v državi, kjer vsak grabi, kolikor lahko. Kjer je dobro biti v ustanovah in biti s kom v „žlahti“, ki je v teh ustanovah. Tam je denar. Kdaj bomo že enkrat zaprli vse te ustanove in jih spremenili v podjetja. Sem hotel že zapisati, naj se javno krade, če se že krade, a v bistvu je v Sloveniji kraja našega denarja „javna tajna“.

In kje je tukaj solidarnost? Je ni. Iz prejšnjega sistema smo podedovali vse slabo in nič dobrega. Zdaj se kopljemo v lastnem gnoju, v lastnem piramidnem sistemu. Mladina brez zgleda misli, da denar pride z neba. In zdaj je priložnost, da nekaj spremenimo. Ti ljudje nam bodo čez čas vladali. Kaj jim sporočamo? V kakšni državi živimo?

In ja, študent naj predvsem študira, znotraj študija pa naj dela v povezavi s študijem. Če želi delati, naj bo enako obdavčen kot vsi drugi. Dela mu ne bomo omejevali.

S subvencijami ne pomagamo študentom in njihovim sedanjim ter bodočim družinam. Pomagamo podjetnikom, ki izkoriščajo študentsko delo in pomagamo študentskim organizacijam, ki porabljajo denar delavcev brez nadzora.

Ukinimo vse te organizacije, s tem bomo znižali davke, dali ljudem denar in kdor bo hotel na žur, bo zanj plačal. Ostali si bodo privoščili kaj drugega. Kdor bo hotel protestirati, bo to delal na svoje stroške, ne pa na stroške vseh nas.

Haris Omanović

Avtor izjavlja, da za svoje pisanje ne prejema plačil PR-agencij, lobistov ali interesnih skupin.

Sodelujte v anketi DS – Kdo je odgovoren za nasilje na študentskih demonstracijah? (levi stolpec)

haris osmanovićHaris Omanović je podjetnik, študent managementa in bloger. Ukvarja se s spletnim marketingom, vodenjem spletnih portalov in promocijo spletnih trgovin.  Na njegovem blogu Haris.si lahko berete o podjetniških razmišljanjih in idejah. Haris je del ekipe gostujočih blogerjev na Drugem svetu. Njegove prejšnje prispevke najdete v rubriki V gosteh.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]