Spopad med Rusijo in zahodom spopad med Bogom in hudičem? Ne tako hitro …

16. Okt 2016 09:05

vojna_vojakiKomentar Andreja Fomina za Oriental Review se začne dobro, konča pa v fantastičnih sferah. Hkrati nam obelodani, zakaj toliko konservativcev na zahodu navija za Rusijo. Fomin se dobro sprašuje, zakaj je ravno Sirija postala ključna točka na bližnjem Vzhodu in ne Egipt in zakaj je Rusija tista, ki se v Siriji zoperstavlja načrtom ZDA?

Sporoča, da prisotnost nafte vsekakor ne more biti odločilen razlog za zahodno podporo upornikom, saj bi s tega zornega kota bilo mnogo bolj racionalno demokracijo izvažati v Venezuelo, ki ima resnično velike rezerve, medtem ko je Sirija palček. Prav tako se mu ne zdi smiselno sirske krize pojasnjevati z naftovodom, ki ga podpira Katar in ki bi naj potekal čez sirsko ozemlje.

Celo v nasprotjih med šiiti in suniti in regionalnem spopadu med Iranom in Saudsko Arabijo ne vidi poglavitnega razloga za krvavo državljanjsko vojno. Po Fominovih besedah ‘vse to, seveda v različnih stopnjah, prispeva k resnosti konflikta, ampak ne razlaga zakaj so vojaki iz različnih držav – tudi iz dveh najmočnejših, Rusije in ZDA, trenutno aktivni v Siriji.’ Kar sledi, je zanimiva razlaga … več (piše: Sašo Ornik).

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]