IDEJA: Pa nakupujmo skupaj … in to ceneje!

11. Jul 2013 11:06

Slovenci se vse bolj zavedamo pomembnosti in nujnosti domače in ekološke pridelane hrane, vendar je žal za mnoge nakup zdravih in po možnosti domačih živil (pre)velik finančni zalogaj.

V letu 2013 je zato v Ljubljani zaživel zanimiv projekt Nakupujmo skupaj ceneje. Gre za preprosto zamisel, da se kupci ekoloških in lokalnih živil povežejo in na ta način ceneje kupujejo skupaj. Vsak izmed nas namreč ve, da je 100 ljudi skupaj močnejših od posameznika. Ista logika pa velja tudi pri nakupih – 100 kupcev lahko kupuje ceneje kot posameznik sam.

‘V skupino želimo privabiti vse, ki kupujejo ekološka in biološka živila in bi radi pri tem prihranili. Večja bo skupina, večjo pogajalsko moč bomo imeli….’

se glasi moto neprofitnega društva Eko tim. Izpostaviti je namreč treba, da aktivno sodelujoči na projektu Nakupujmo skupaj ceneje delajo na prostovoljni osnovi, saj gre za neprofitno društvo.

Zaradi skupinskega nakupa vsi člani v skupini dosegajo različne količinske popuste in posledično vsi člani v skupini plačujemo manj – v teh kriznih časih pa vsak prihranjen evro pride še kako prav!

Kateri izdelki in kakšni popusti?

V obliki skupinskega nakupa lahko vsak član v skupini naroča različne vrste ekoloških in lokalnih živil, od sezonske zelenjave in sadja pa vse do oreškov, semen, moke, žita in žitnih kosmičev, raznih ‘superživil’ (pšenična trava, neem, ginseng, glina itd.), medu, začimb in čajev, mlečnih izdelkov iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta…), hladno stiskanih olj, naravne kozmetike in še marsikaj.

Višina popustov se različno gibljejo od izdelka do izdelka, lahko pa poudarimo, da se giblje med 10 in 60 odstotki. Sicer cilj projekta niso brutalni popusti v vrednosti 90 odstotkov ali več (kjer so popusti lahko tudi zavajajoči!), saj bi to lahko razvrednotilo kakovost omenjenih živil, temveč doseči sprejemljivo ceno na dolgi rok tako za kupce kot tudi ponudnike. Torej vsi člani v skupini bodo deležni popustov vseskozi in pravi prihranki se bodo bolj ali ne merili predvsem na dolgi rok!

Brez nepotrebnih posrednikov in oderuških marž

Vzemimo za primer ekološko 1,5-litrsko sirotko, ki jo bodo člani skupine namesto za 4€ (npr toliko je cena v trgovini) s pomočjo skupinskega nakupa lahko dobili že za manj kot evro. Ali pa češnje iz Goriških Brd – cena je znižana za več kot 50 odstotkov, kar je na manj kot 4,5€/kg. Na drugi strani pa denimo pri mokah in žitu ni uspelo znižati cene za več kot 20 odstotkov, saj so tam marže že tako ali tako okleščene. Torej od izdelka do izdelka različno …

Kako naročilo poteka v praksi?

1.)    Za začetek se mora vsak zainteresirani brezplačno vpisati oziroma včlaniti v skupino in izpolniti spletni obrazec – prijava v skupino. Trenutno se lahko vsak vpiše brezplačno, toda ko bo skupina vsebovala večje število članov, včlanitev ne bo več brezplačna!

2.)    Po uspešni registraciji in včlanitvi v skupino lahko vsak potencialni interesent opravi svoj prvi skupinski nakup. Spodaj vam prilagamo praktičen primer, kako ga na najbolj enostaven način izvede:

Želim naročiti … kako? Praktičen primer naročila oz. nakupa

Člani skupine naročajo živila v poljubnem časovnem okviru glede na lastne potrebe – članom torej ni potrebno naročati živila vsak teden, je pa priporočljivo, da vsak član opravi nakup vsaj enkrat mesečno, saj želimo imeti v skupini aktivne člane, ki si zares želijo kupovati ekološka in lokalna  živila po znižani ceni. Več informacij o vsem pa lahko najdete na www.NakupujmoSkupaj.si

Odločitev je vaša!

K sodelovanju se vabi torej vse, ki že kupujete lokalna in ekološka živila in si želite pri tem prihraniti nekaj denarja, ter tudi tiste, ki se za zdrav način življenja šele odločate. Ne pozabite, da smo za ponudnike skupaj vredni več in zato kupujemo ugodnejše!

Imate vprašanje? Najdite svoj odgovor ali pa nam zastavite novo vprašanje

Ekipa projekta Nakupujmo skupaj ceneje ekološka in biološka živila

Tel: 040/552-836
E-mail: [email protected]
www.NakupujmoSkupaj.si

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]