Libija – nekaj zgodb o dvoličnosti

21. Mar 2011 08:44

(Piše: Sašo Ornik) Potem, ko so prve francoske, ameriške in britanske bombe in rakete začele padati po Libiji, so se v Arabski Ligi zgrozili, češ da so podprli le uveljavitev prepovedi poletov nad državo, ne masivnega bombardiranja. Očitno jim nihče ni povedal, da ne moreš narediti palačinke, ne da bi zlomil par jajc. A potem, gre za očitno dvoličnost, saj so se v Združenih Arabskih Emiratih in Katarju odločili zaveznikom prispevati tudi svoja bojna letala.

Prav na primeru arabskih držav, ki so podprle resolucijo ZN, ki bi naj preko prepovedi letenja v Libiji zaščitila civiliste, lahko vidimo neverjetno dvoličnost v regiji. V Jemnu istočasno, ko se v Libiji odvija državljanska vojna, dolgoletni vladar pobija protestnike po ulicah prestolnice. Samo v zadnjih dneh jih je bilo ubitih nekaj deset. Podobno se godi v majhni otoški državi Bahrajnu, kjer sunitska monarhija vlada šiitski večini. Tja sta Saudska Arabija in Združeni Arabski Emirati poslali svoje vojake. Da bi zatrli proteste, ne zaščitili ljudi, ki hočejo, da bi jih v lastni državi obravnavali enakopravno.

Minilo je kar nekaj časa od začetka protestov v Libiji, do trenutka, ko se je že zdelo, da bodo uporniki vrgli oblast polkovnika Gadafija in potem do obrata, po katerem so uporniki hitro začeli izgubljati ozemlje, ki so ga prej osvojili. Od vsega začetka so zahodne sile, predvsem Francija in Velika Britanije, skušale svojo podporo prav vsiliti upornikom, a tem se je na začetku še zdelo, da bodo lahko zmagali sami. Ko jim je postalo jasno, da se jim brez tuje pomoči bliža propad, so za pomoč začeli prositi in ta pomoč je v obliki intervencije prišla, ko so Gadafijeve sile skušale tik pred zdajci zavzeti Bengazi in tako izboljšati svoj položaj v državi. Tu je pred nami že druga dvoličnost.

Ko je egiptovski predsednik Mubarak nad trgom Tahrir, kjer se je zbrala nepregledna množica protestnikov, dal strašiti z lovci tipa F-16, kupljenimi v ZDA in ko so njegovi podporniki, po poročanju številnih medijev nič drugega, kot preoblečeni policisti in pripadniki varnostnih služb, pretepali in preganjali nasprotnike, ZDA, Francija in Velika Britanija niso bile ravno glasne. O kakšnem vojaškem posredovanju ni bilo ne duha, ne sluha.  Kakor ga ni ob dogodkih v Jemnu in Bahrajnu in jih tudi ne bo, če poči v Saudski Arabiji in se tam razmere razvijejo v državljansko vojno. Da znajo zahodne države biti presneto dvolične, ne prihaja kot presenečenje.

Da pa gre v primeru polkovnika Gadafija za izredno okrutno osebo, je znano vsakemu, ki se je vsaj malo pozanimal o njem. Gotovo, njegova vladavina je bila uspešnejša od številnih v Afriki. Navsezadnje so Libijci profitirali od prodaje naravnih bogastev, hkrati pa režim ni vsega pobral zase.  Do upora očitno ni prišlo zaradi nekega velikega nezadovoljstva nad materialno preskrbljenostjo, a potem, do tega ni prišlo niti v Egiptu, kjer so na ulice najprej prišli ljudje, ki jim niti ni šlo tako slabo. Prej krivda leži v starih grehih evropskega imperializma, v stvaritvi države, ki niti obstajati ne bi smela, kjer sta združeni vsaj dve pokrajini, ki bi lahko bili samostojni državi.

Ko so začele padati bombe, se je Gadafi oglasil in začel zahodu pridigati o njegovih grehih. Zanimivo, da bi vse, kar je znal povedati o zahodnih silah, lahko povedal kar sam o sebi. O napadih in vmešavanju v zadeve drugih držav, kakor je za časa svoje vladavine napadel Čad in Egipt in z vojaki podpiral brutalnega ugandskega diktatorja Idi Amina. Omenjal je terorizem, a tukaj je človek, ki je podpiral vse možne teroriste po svetu, ki je odgovoren za napad na berlinski lokal, v katerem sta umrla dva, ranjenih pa je bilo na stotine ljudi in na potniško letalo nad Škotsko, kjer je umrlo 270 ljudi. Človek, ki bi se rad prestavil za miroljubno žrtev agresije vampirskega zahoda, je sam velika pošast, ki ga utegne prav kmalu doleteti zaslužena kazen.

V tej igri najdemo veliko laži, pretvarjanja in dvoličnosti. Žalostno, da ob tem trpi in umira toliko ljudi.

Sašo Ornik

Sodelujte v anketi DS o zaveznišem posredovanju v Libiji (levi stolpec)

Sašo OrnikSašo Ornik – Jin  je uveljavljeni blogerski politični komentator, avtor bloga Jinov svet. Na Drugem svetu kot gostujoči bloger spremlja aktualno politično dogajanje v Sloveniji in svetu.
Arhiv komentarjev Saša Ornika na Drugem svetu

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]