Aplikacija s katero lahko ocenite kako potresno varno je vaše domovanje

6. Jan 2021 19:23

Decembra je Hrvaško stresel zelo močan potres, ki je porušil velik del mest Petrinje, Sisak in Glina. Za nameček je to območje streslo še nekaj močnejših popotresnih sunkov. Potres in nekaj popotresnih sunkov smo dobro čutili tudi pri nas. Ob žalostnih prizorih opustošenja na Hrvaškem pa se je marsikdo tudi vprašal, kakšne posledice bi v Sloveniji pustil potres takšne magnitude.

Okvirni odgovor na to vprašanje vam dajejo aplikacije POTROG, ki so bile razvite v sklopu štirih projektov in jih je financiralo Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje – URSZR.

Aplikacije so bile razvite predvsem z namenom, da se pridobi orodja za hiter odziv v primeru potresa, uporabljajo pa podatke iz različnih virov in poenostavitve, ki so privzete na podlagi izdelanih strokovnih podlag.

Širši javnosti bo izmed aplikacij verjetno še najbolj zanimiva tista v kateri lahko na podlagi vprašalnika izvedete samooceno potresne ranljivosti vašega doma. Najdete jo TUKAJ. Vse ostale aplikacije (ocena posledic potresa, ocena zasedenosti stavb, prevoznost cest,…) pa tukaj.

Ker aplikacije podatke črpajo iz različnih virov, snovalci teh opozarjajo, da ne prevzemajo nikakršne odgovornosti za morebitno napačno uporabo podatkov, ki aplikacije podpirajo in njihovo interpretacijo.

foto: European Commission

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]