Brez varoje na popolnoma naraven način

17. Avg 2016 10:22

Varoja je čebelji zajedalec, proti kateremu se čebelarji borijo že več kot četrt stoletja. Za boj proti tem zajedalcem se je v zadnjih letih pojavila že vrsta sredstev, ki so bolj ali manj učinkovita. Ker pa tako čebelarji, kot tudi potrošniki, stremijo k naravnim in neoporečnim izdelkom, je uporaba mnogih obstoječih sredstev proti varoji vprašljiva.

A obstajajo tudi načini s katerimi se je mogoče na naraven način popolnoma znebiti varoje. Blogerka Bojca Januš v tokratnem zapisu predstavlja, kako se je sama znebila tega zajedalca.

Kar nekaj časa sem razmišljala, ali naj to sploh objavim. Ker po pravici povedano, niti sama nisem bila prepričana, da je kaj takega sploh mogoče.

Letos naj bi bilo leto varoje, ko so čebelje družine zaradi vampirske uši še veliko bolj prizadete, kot običajno. Čebelarji tarnajo, da je varoje ogromno, da bodo izgube velike. Veliko varoje pomeni hudo nevarnost za čebeljo družino; ko okuženost preseže določeno mejo, je družina pogubljena. Zato se čebelarji z varojo zelo veliko ukvarjajo, jo stalno nadzorujejo… nadaljevanje v zapisu bloga.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]