Danes lahko že vsak povprečen cepec vpiše doktorat

3. Avg 2013 15:33

Z uvedbo t.i. bolonjskega sistema visokega šolstva se je zmanjšal tudi delež kvalitetno izobraženih strokovnjakov in znanstvenikov, nekako pa so se razvrednotili tudi nekateri prejšnji znanstveni nazivi, ki jih marsikdo še vedno enači z novimi »bolonjskimi«.

Poleg tega so pred leti nekatere, predvsem manj uveljavljene fakultete, dopuščale vpis na programe za pridobitev znanstvenega naziva z milo rečeno blagimi pogoji.

Kakor koli težko bi bilo reči, da se je delež kvalitetnih strokovnjakov in znanstvenikov zmanjšal, verjetno lahko prej rečemo, da je nov sistem in večje število fakultet povzročilo predvsem povečanje deleža slabih, ki so oz. lahko do naziva pridejo le zato, ker je podiplomski študij po takšnem sistemu veliko bolj dostopen in neselektiven, s čimer pa se je odprl prostor predvsem takšnim »strokovnjakom« in »znanstvenikom«, željnim le prestižnega naziva.

Blogerka Barbina Blondina, ki se v zapisu razpiše na omenjeno temo, tako meni, da je postalo dejstvo, da lahko danes že vsak povprečen cepec z viška evri vpiše doktorat, napiše par člankov, dizertacijo in postane doktor.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]