Halloween zajema prvine s področja črne magije in satanizma

22. Okt 2013 18:12

31. oktober je dan reformacije, ki je prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo imenovanje pojma Slovenec. 31. Oktober pa je znan tudi po noči čarovnic oz. halloweenu.

Kot piše Aljoša Vodopivec, se marsikomu zdi ta jesenski pust le dodatna priložnost za zabavo, organizirano varstvo otrok ter malo druženja s sodelavci in prijatelji. V resnici pa v sebi skriva zelo kompleksno sporočilo, ki zajema prvine s področja črne magije in satanizma. Zakaj torej ne praznovati halloweena kot noči čarovnic, ampak kot noči vseh svetih?

Izvor je starokeltski, navezuje pa se na krščansko praznovanje noči pred praznikom vseh svetih. V kulturnem okolju anglo-saksonskega sveta je to način praznovanja luči, ki jo prinašajo naši rajni in svetniki. Težava nastane, ko se iz praznovanja odstrani verski, krščanski element in vse skupaj spremeni v noč čarovnic, čaščenju duhov in nekim mističnim povezavam z onostranstvom.

Gre za popačenje izvornega sporočila, ki ga v naših krajih praznujemo z molitvijo na pokopališčih, obiskom svetih maš in namesto sveče v buči z ”luminom” v olju na sredi mize. Halloween v sodobni komercialni različici je ezoterično novo leto, ekonomska oblika kolonizacije lokalnih tradiciji in navad z namenom vsiljevanja nove kulture smrti…, utemeljuje bloger v svojem zapisu.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]