Jajca ven iz hladilnika!

18. Maj 2017 10:22

Mnogi so še vedno prepričani, da sodijo jajca v hladilnik. Prepričanje v to se je potrdilo pred leti, ko je na naš trg prišla ena izmed večjih svetovnih trgovskih verig. V svojih trgovinah so imeli jajca v kartonih na paletah. Prodaja je bila zelo slaba. Ko so naredili raziskavo trga, so ugotovili, da jih ljudje ne kupujejo, ker niso v hladilnikih, pišejo na blogu Preberite.si.

A takšno prepričanje je zmotno. Torej, zakaj jajca ne sodijo v hladilnik?

Ker je preveč vlage. Bakterije potrebujejo za svoj razvoj toploto, zrak in vlago. Če jim enega od teh pogojev vzamemo, so varna. Na pultu nimajo vlage, v hladilniku pa ne temperature. V čem je potem problem. V tem, ko jih vzamemo iz hladilnika, postavimo na pult in se orosijo. Kapljice z bakterijami pronicajo skozi lupino v jajce. To se dogaja tudi jajcem, hranjenim na vratih hladilnika, kjer so ponavadi predalčki za njih.

Ponavadi jih tudi v hladilniku shranjujemo v embalaži za jajca. Tako je še kroženje zraka vprašljivo. Še pred tem, jajca že v trgovini vzamemo iz hladilnika in jih v vrečki ali škatli transportiramo do doma. Lepo vlažna. Seveda jih verjetno hitro porabimo. Pa vendar… še nekaj drugih podrobnosti najdete na blogu.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]