Jezero Jasna ima čudovit razgled na Julijske alpe

15. Jun 2018 09:22

Jezero Jasna je odlična izletniška točka za ohladitev in sprostitev.

Do jezera se lahko neposredno pripeljete po avtocesti Ljubljana–Jesenice, nato pa se usmerite proti Kranjski gori in cesti do prelaza Vršič. Ob cesti boste zagledali jezero Jasna, ki je zelenkaste barve in ima čudovit razgled na Julijske Alpe, predvsem Razor in Prisojnik.

Fotografije je prispeval portal https://www.info24.si/.

Jezero Jasna je umetnega nastanka, njegovi zametki pa segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja. Najprej je bil na tem mestu postavljen bazen z ogrevano vodo, tega pa so čez nekaj let podrli. Ostala sta samo jezero in gostilna v bližini, v devetdesetih letih pa so v nastali jami zgradili še eno jezero.

Jezero Jasna se nahaja v Kranjski Gori ob znameniti cesti na prelaz Vršič. Predstavlja dvoje medsebojno povezanih jezer, ki ležita ob sotočju Velike in Male Pišnice. Ob sotočju se nahaja tudi manjši naravni kanjon in malce skrita hidroelektrarna Kranjska Gora. Kanjon velja za gozdni rezervat Male Pišnice in je kot naravna znamenitost zavarovan že od leta 1951. Obsega 857 ha, v višino pa obsega od 830 pa vse do 2330 m nadmorske višine.

Poleg jezera se nahaja potok Pišnica, ki teče po osrednjem delu Triglavskega narodnega parka.

Ob jezeru lahko počnete veliko zanimivih stvari. Ribičem je dovoljeno ribariti. Pravi ribiči bodo ribe spustili nazaj v vodo, tisti, ki pa jih želite odnesti domov, pa lahko odnesete le tri. V jezeru prebivajo postrvi, šarenke in zlatovčice. Muharjenje je dovoljeno le z ribiško dovolilnico, ki jo lahko kupite prek spleta. Dnevna dovolilnica znaša 25 €, z njo pa lahko ne le muharite, ampak ste lahko tudi deležni lepega razgleda na Julijske Alpe.

Jezero Jasna obdaja veliko pomolov, kjer se turisti sončijo in namakajo noge v mrzli vodi. Poleg pomolov pa se tam nahaja tudi kip bronastega kozoroga, lesen okvir, kjer se lahko slikate z Julijskimi Alpami v ozadju, in lesen mlin. Bronasti kip kozoroga na naravni skali je ustvaril Stojan Batič med leti 1968–1988.

Tik ob jezeru se nahaja 6 m visoka razgledna ploščad, ki v poletnih mesecih služi tudi kot skakalnica. Najbolj pogumni se v jezeru poleti tudi kopajo, vendar jezero Jasna takrat doseže od 16 do 18 stopinj Celzija.

Obstaja tudi možnost supanja, čez jezero Jasna pa je speljan tudi slackline, za tiste, ki bi se radi dokazali.

Pri jezeru Jasna se začenja tudi gozdna pot po dolini Male Pišnice, ki je trenutno neurejena in nevarna za neizkušene pohodnike, saj jo je dokaj uničil potres leta 1980 in številni hudourniki.

Za pohodnike, ki so že nekaj prehodili se v bližini nahaja Kneippova pot, namenjena masaži stopal. Ob poti so postavljene številne informativne table o vseh blagodejnih učinkih.

Zanimivost je, da se je nekoč v Kranjski Gori skrival tudi Josip Broz -Tito, ki se je sem zatekel pred drugimi, ki so ga hoteli ubiti. Leta 1989 se je tukaj zaradi zdravstvenih problemov tudi upokojil.

Na bližnji zlet se lahko podate na pot v Krnico, ki se nahaja pred mostom čez Pišnico, pod hotelom Erika. Pot poteka ob reki Pišnici, od daleč pa se vidi tudi Kekčeva koča. Hoda je približno za eno uro v eno smer, na koncu pa stoji Koča v Krnici, kjer se lahko okrepčate. Pozimi lahko sem pripeljete najmlajše, kjer se lahko sankajo in uganjajo norčije.

Od jezera Jasna pa se lahko podate tudi na Mojčin dom na Vitrancu, ki leži na 1555 m nadmorske višine. Velja za lahko označeno pot, ki vodi po grebenu, vzame pa vam približno dve uri in petnajst minut.

Ob zgornjem delu Save Dolinke, ob cesti Podkoren–Mojstrana, je voda zelo čista, zaradi prodnatih tal, zato lahko tam opazite veliko ribičev.

Če vam ogled jezera ni dovolj se lahko popeljete tudi do Ruske kapelice na poti do Vršiča ali pa se peljete malo višje in si pogledate Prisankovo okno.

Blizu jezera Jasna pa se poleg Vršiča nahaja tudi Gozd Martuljek, izvir Save Dolinke – Zelenci in nordijsko skakalno središče Planica. Jezero Jasna je primerno za obisk tudi, če imate majhne otroke, saj so ob jezeru postavljena otroška igrala, s seboj pa lahko pripeljete tudi psa, ki ga morate imeto obvezno na vrvici.

Obisk jezera je priporočljiv tako poleti kot pozimi. Poleti nudi hladno osvežitev, pozimi pa se spremeni v drsališče. Parkirišče ob jezeru ni plačljivo, zato lahko brezskrbno parkirate in se potikate naokoli.

Ob jezeru se nahaja veliko gostinskih objektov, če se odločite za počitnikovanje pa so vam na voljo številno hoteli, ki nudijo prenočitev, okusno hrano in še kaj.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]