Možgani pri seksu: kaj se dogaja med orgazmom

13. Mar 2018 20:02

Seks v naših telesih sproža številne reakcije, ki se ob doseganju orgazma še stopnjujejo. Srce začne divjati, kri pospešeno kroži po telesu, mišice se krčijo … Kaj pa se dogaja z možgani, ko doživite orgazem?

Prav to v svojem zadnjem zapisu pojasnjuje Melita:

Genitalije komunicirajo z možgani. Med seksom naši možgani delujejo kot center užitka, da nam sporočajo, kaj nam daje užitek in kaj ne. Spet druga živčna vlakna v genitalijah komunicirajo z možgani glede izkušnje samega užitka. Verjetno zato tudi drugače doživljamo ugodje glede na to, katerega dela telesa se dotikamo. Različne raziskave kažejo, da lahko ženske doživimo dve vrsti orgazma in sicer klitoralnega in vaginalnega, ki se razlikuje v obtoku krvi ter ugodju. Oba orgazma pravzaprav delujeta iz različnega seta živčnih vlaken. Klitoris otrdi, ko je vzdražen saj se v njemu končuje več kot 8000 živčnih vlaken.

V principu se moški in ženski možgani med orgazmom obnašajo, kot da so na heroinu. Ob tem se možganski del za levim očesom izklopi, prav ta pa je odgovoren  za razum in nadzor vedenja, torej je videti, da so možgani res na heroinu, ko pride do orgazma.

 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]