O spolnosti naših dedkov in babic

27. Sep 2014 09:38

spolnost-dedje-babiceDanes spolnost med mladimi in tudi srednjo generacijo nikakor ni tabu tema, a v času mladosti naših dedov in babic temu nikakor ni bilo tako.

“Pogosto me boli srce, ko ugotavljam, da se mnogim danes niti sanja ne o tem, kakšno je bilo intimno življenje babic in dedov. To, da so ”veliko delali”, ”bili večkrat ”lačni kot siti”, da so ”težko živeli”, smo pogosto slišali, brali, se učili v šoli. Pojma pa nimamo o niansah njihove intime. To pa, med drugim, tudi pomeni,  da se o stvareh, ki se tičejo telesa (da se razumemo: to ni le spolnost!), z njimi nismo nikoli pogovarjali,” piše Milena Miklavčič, ki se je v tokratnem zapisu poglobila v to ponavadi prezrto temo.

”Tistih pet minut, ko bo mož legel k tebi, boš že potrpela…,” je bil dostikrat nasvet, ki so ga mame podarila hčerkam na poročni dan, kar nakazuje na to, da so naši predniki o spolnosti dejansko vedeli zelo malo.

“Še v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja- marsikje pa še dandanašnji – je bilo vse, kar se je dotikalo spolnosti- greh in nespodobno. O njej se niso pogovarjali, razen, morda, ko se je kvantalo. Ali pa, ko so starejše, že izkušene ženske, same, brez nepotrebnih ”ušes”, pri kakšnem od kmečkih opravil razpredale o svojih težavah.”

Več pri Mileni …

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]