Po milenijcih je tu depresivna in nesrečna i-generacija

7. Maj 2018 09:22

Z izrazom milenijska generacija označujejo mlade, ki so se rodili v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja in za katere je značilno, da so zelo dobro izobraženi, samozavestni, optimistični, srečni, prilagodljivi, strpni in ustvarjalni. Odraščali so v dobi računalnikov in interneta, zato znajo hitro poiskati nove informacije in se dodatno izobraziti.

Za njimi prihaja i-generacija, v katero uvrščajo otroke z letnicami rojstva od leta 1995 naprej. Od milenijske generacije se današnji najstniki razlikujejo predvsem po tem, da odraščajo v času, ko so svet preplavili pametni telefoni in družbeni mediji. Prve iPhone so izdelali leta 2007, do leta 2012 pa je imela v razvitem svetu pametne telefone že več kot polovica prebivalstva. Po eni od raziskav, naj bi imelo leta 2017 iPhone v ZDA kar tri četrtine najstnikov.

Profesorica psihologije Jean M. Twenge, ki proučuje in primerja različne generacije mladih, v knjigi iGen (Atria Books, 2017) poroča, da je v vsakoletnih merjenjih zadovoljstva in odnosa do življenja pri najstnikih okoli leta 2012 zaznala skrb vzbujajočo spremembo trendov.

Opazila je pomembno razliko med i-generacijo in milenijci, ki so povprečno veljali za srečnejše od prejšnjih generacij… nadaljevanje na znanstvenem blogu Kvarkadabra

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]