Primerjava OI: Moskva 1980 proti Soči 2014

18. Feb 2014 10:13

sochi_moskvaMedtem ko potekajo zimske olimpijske igre v Sočiju pa se je zanimive primerjave, s sicer 34 let oddaljenimi poletnimi olimpijskimi igrami v Moskvi, lotil Petar Karamazov.

Začenja, da so bile poletne Olimpijske igre, ki so potekale leta 1980 v Moskvi, politični projekt takratnega voditelja Leonida Brežnjeva in njegovega vrhovnega sovjeta. Z njimi je želel sovjetski režim pridobiti mednarodno legitimnost in pokazati svetu, da je Sovjetska zveza nepremagljiva politična, vojaška, gospodarska ter tudi športna velesila. V realnosti se stvar ni iztekla tako tekoče, saj so mnoge zahodne države bojkotirale Olimpijske igre zaradi sovjetske vojaške intervencije v Afganistanu.

Na drugi strani so zimske Olimpijske igre v Sočiju leta 2014 politični projekt dolgoletnega voditelja Ruske federacije Vladimirja Putina. Z njimi želi Svetu pokazati, da Rusija ni več propadla in šibka država postsovjetske tranzicije, ampak je čvrsta in stabilna država, ki ima pomembno mesto v mednarodni politiki. Rusija ni takšna velesila, kot je bila ZSSR leta 1980, ampak njena moč raste in pod Putinom se je institucionalizirala kot država in pridobila na politični, gospodarski in vojaški moči.

Celotno primerjavo najdete v zapisu.

Oznake: , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]