Kako se ob nesreči umikajo na nemških in kako na slovenskih avtocestah (video)

4. Feb 2017 17:23

Eden izmed največjih problemov, ki pestijo intervencijske službe ob nesrečah na avtocestah je zagotovo prebijanje skori kolone avtomobilov, ki se mnogokrat razvrščajo tako, da ovirajo dostopnost do nesreče.

Razlogov zakaj je temu tako je več. Eden izmed teh je morda tudi pravilo po katerem se morajo ob nesreči razvrščati avtomobili po slovenskih avtocestah.

To je drugačno, in kot lahko vidite v spodnjih posnetkih, tudi manj praktično od naprimer nemškega.

Na slovenskih avtocestah se morajo namreč vozniki ob nesreči razvrtiti tako, da je sproščen odstavni pas in sredina voznega pasu. Medtem ko je v Nemčiji pravilo, da se vozniki ob takšnih situacijah razvrstijo skrajno levo oz. skrajno desno.

Kot še pripomnijo na blogu Svet idej, kjer so izpostavili ta problem, se verjetno razlogi za to skrivajo tudi drugje. Malenkost v samih avtocestah, ki so v Nemčiji drugačne, nekaj razlogov pa se zagotovo skriva tudi v voznikih samih. Kljub temu namreč, da so na avtocestah praviloma tudi tuji vozniki, je morda ravno od domačih voznikov pričakovati, da prevzamejo iniciativo pri pravilnem razvrščanju vozil.

Spodaj si poglejte posnetke razvrščanja na avtocestah:

  • razvrščanje na nemški avtocesti (primer iz prakse)

 

  • razvrščanje na slovenski avtocesti (primer iz prakse)

 

  • DARS-ova navodila za pravilno razvrščanje na avtocesti (teoretični primer)
Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]