Večina raka res le nesrečno naključje? – “študija je strokovni zmazek”

6. Jan 2015 12:04

B0006421 Breast cancer cellsNedavno je odmeval članek objavljen v eni najuglednejših znanstvenih revij Science, v kateri ameriška ekipa znanstvenikov ugotavlja, da kar dveh tretjin vrst raka ni mogoče pojasniti z nezdravim življenjskim slogom in razvadami, kot je kajenje, ampak so posledica naključnih mutacij oz. smole posameznika.

Članek o nastanku raka je že v osnovi zgrešen, meni bloger Doba. Kot dodaja pa je pri vsem skupaj najhuje, da odvrača pozornost ljudi od preprečevanja in daje poudarek na testiranju in zdravljenju. Postavlja se retorično vprašanje: Komu je že to primarni interes?

Nadaljuje, da se z matematiko oz. statistiko vendarle ne da vsega razlagati v biologiji. “Ko je beseda smola oz. v originalu “bad luck” uporabljena v znanstveni študiji kot glavni argument, se lahko vprašamo o strokovni kredibilnosti takšenga članka.”

Temu dodaja, da naše celice stalno mutirajo v rakave celice, ampak je od našega imunskega sistema odvisno, ali jih bo pravočasno zatrl ali ne. Močan imunski sitem pa je odvisen od optimalnega mikrobioma, ta pa od zdrave prehrane in zdravega načina življenja.

V nadaljevanju predstavi še nekaj primerov s katerimi skuša ovreči dognanja v članku.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]