Antropocen – geološka doba v kateri se nahajamo in kjer smo ljudje kot geološka sila

14. Mar 2016 20:12

Zamislimo si, da na Zemlji nenadoma ne bi bilo več ljudi. Ko bi takšen planet čez več milijonov let obiskala inteligentna bitja z drugega konca galaksije, verjetno ne bi mogla videti neposrednih ostankov človeške civilizacije, saj bi se površje Zemlje do takrat že zelo spremenilo. Skoraj zanesljivo pa bi vesoljski geologi lahko iz strukture kamnin razbrali, da smo bili ljudje nekoč pomembna sila na planetu…

Sašo Dolen na blogu Kvarkadabra piše o Antropocenu, geološki dobi v kateri se človeštvo nahaja sedaj. Geološki dobi o kateri si znanstveniki niso enotni kdaj dejansko se je začela. Eni namreč zagovarjajo teorijo po kateri naj bi se Antropocen začel, ko so v Aziji začeli množično saditi riž in s tem bistveno povečali izpuste metana v atmosfero, drugi vidijo mejnik v industrijski revoluciji in množični rabi fosilnih goriv.

Najbolj nenavadna pa je razmejitev, ki trenutek začetka antropocena določa celo do minute natančno. Po tej hipotezi, ki ima močno strokovno podporo, bi za začetek antropocena lahko izbrali 16. julij 1945, ko so v puščavi Nove Mehike sprožili prvo eksplozijo atomske bombe.

Več zanimivosti najdete v nadaljevanju zapisa.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]