EU internet: 13. člen – zločin ali kazen?

24. Jun 2018 07:05

»V Bruslju so 20. junija pritrdili sprejemanju predlagane reforme, direktive o avtorskih pravicah v digitalnem svetu: člani odbora za pravne zadeve (JURI) so, kot komentirajo v slovenski stranki Pirati, kljub močnim pritiskom javnosti glasovali v prid cenzuri in korporativizaciji svetovnega spleta. Zdaj je usoda reforme v rokah evropskih poslancev,« piše Igor Bratož v Delu. Podobno so pisali Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC in drugi. Ugotovimo lahko, da je svoboda interneta je »v rokah evropskih poslancev«. Ob tem se skorajda nagonsko zgrozim, da iz tega ne bo nič dobrega. V tem primeru je res tako. Za kaj gre?

Na zasedanju JURI so glasovali o novi direktivi in odločili v prid ponudnikom in ne uporabnikom svetovnega spleta. V praksi in preprosto povedano, ko boste na Facebooku objavili povezavo (link) do članka, glasbe, videa, fotografije, bo »nekdo« moral plačati lastniku spletne strani, oziroma navedene vsebine. Ko boste na Googlu iskali karkoli, bo moral Google lastnikom spletnih strani plačati za vsak prikazan rezultat. In kdo bo prejel račun Googla? Vi, jaz, ti, mi, oni oziroma vsi »mali« uporabniki spletnih vsebin!

Kako smo prišli do tega? Tako kot vedno – založniški lobiji bi v imenu lahkega zaslužka na račun velikih internetnih podjetji raje uničili najbolj pomemben komunikacijski motor napredka (internet) – kot se prilagodili novim tehnologijam in zahtevam potrošnikov. Tisti, ki delujemo na svetovnem spletu že najmanj 25 let se zelo dobro spominjamo zadeve “Napster”… več (piše: Zdravo Slovenija). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]