Kako zastonjske igre, kot je Pokémon GO, ustvarjajo dobiček? (video)

27. Jul 2016 10:22

Marsikdo je presenečen ob podatku, da je igrica Pokemon GO, ki jo lahko igrate popolnoma zastonj, v manj kot enem dnevu že ustvarjala več prihodka kot vse druge igre v Applovi in Googlovi prodajalni skupaj. Od kod sploh zaslužek od aplikacij, ki so brezplačne?

Zakonca Logar, ki sta ustvarila Talking Tom Cat, sta naprimer obogatela na način, da so se v brezplačni verziji na ekranu nenehno prikazovale reklame, ki pa jih je bilo mogoče odstraniti s plačilom. Menda je bila skrivnost komercialnega uspeha te sicer brezplačne aplikacije v tem, da so se tudi majhni otroci z njo zelo radi igrali, a so se jim med igranjem postopoma začela odpirati razna okna in reklame, ki jih niso znali sami zapreti. Starši so nekajkrat otroku pomagali, potem pa jim je bilo dovolj, in so raje plačali recimo en evro, da se moteče reklame niso več prikazovale.

Trenutno pa največji del zalužka, tudi pri Pokémon GO, prihaja iz naslova dokupovanja raznih dodatkov, ki naredijo igro zanimivejšo oz. olajšajo pot do željenega cilja.

V videu, ki ga prikazujejo na blogu Kvarkadabra lahko vidite, kako služijo z zastonjskimi igrami in kakšna je psihologija, ki se skriva v ozadju. Sicer pa je zanimivo, da le 1,9% vseh igralcev plačuje za dodatke, večino dobička pa prinese zgolj 0,5% vseh igralcev. To so t.i. “kiti”, ki zapravijo tudi po več tisoč dolarjev.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]