So roboti bolj pravični kot ljudje?

8. Mar 2016 20:12

Verjetno bi bil odgovor na naslovno vprašanje večine pritrdilen, češ roboti so imuni na razno razne “človeške šibkosti” in upoštevajo zgolj oprijemljiva in merljiva dejstva, ki mu jih v samem jedru delovanja določi kakopak človek. Toda kakor koli že, ali je rezultat, ki ga dajejo razno razni roboti res vedno najbolj verodostojen?

“Pred nekaj tedni sem na spletni strani Sicris po naključju odprl rubriko, ki izpiše najuspešnejše raziskovalce v posamezni vedi. Ob pregledovanju točkovanj me je presenetil seznam najboljših filozofov in filozofinj. Prav na vrhu je bil res Slavoj Žižek, za njim pa je bilo nekaj imen, ki jih nikakor nisem pričakoval na taki razpredelnici. Za mnenje o seznamu sem povprašal še nekaj kolegov in kolegic, ki imajo dober pregled nad dogajanjem v slovenski filozofiji, in skupaj smo prišli do zaključka, da seznam ne odraža dejanskega stanja v panogi. Na spisku so namreč imena, za katera velja konsenz, da nikakor ne spadajo med najuspešnejše raziskovalce s področja filozofije.

Zadnje čase smo pogosto priča anomalijam in nesmislom, ko se povsem pri vrhu lestvic hierarhije strokovnjakov, ki jih za razne potrebe avtomatsko sestavljajo algoritmi in roboti, znajdejo ljudje, ki v stroki nimajo nikakršnega ugleda…”

Nadaljevanje na Kvarkadabra.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]