Težko si predstavljamo internet brez Arnesa

17. Jun 2017 17:22

Danes je že povsem samoumevno, da imamo preko računalnikov in mobilnih naprav dostop do svetovnega spleta. Toda, ali ste se kdaj vprašali, kdo je najbolj zaslužen za to, da se je tudi v Sloveniji pojavil internet?

Odgovor je javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, bolj poznan kot Arnes. Ta je nedavno obeležil četrt stoletja delovanja.

Gre torej za institucijo, ki je v teh 25-ih letih odigrala eno najbolj pomembnih in vidnih vlog pri razvoju in razširitvi interneta v Sloveniji. Arnes je med drugim ena redkih ustanov v tej državi z izjemno stabilnostjo delovanja, saj je ekipa že leta pretežno ista, direktor pa je od vsega začetka Marko Bonač.

Arnes se je pravzaprav rodil iz dogajanja na Istitutu Jožef Stefan (IJS), kjer so leta 1991 vzpostavili prvo internetno povezavo v Sloveniji in istega leta med osamosvojitveno vojno bíli tudi njen kibernetski del – raziskovalci s tega instituta so po e-pošti o dogajanju v Sloveniji obveščali vplivne kolege v tujini. Leto kasneje… nadaljevanje na blogu Tehnozvezdje

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]