Kako bi Američani reševali Cimos (primer General Motors)

10. Mar 2017 08:37

Predvsem bliskovito, pragmatično ter brez hipokrizije in histerije.

Pred dnevi smo lahko slišali, kako naj bi vsaka slovenska družina prispevala že 500 evrov za reševanje Cimosa. To je zopet ena od izjav, ki na čim bolj slikovit in preprost način usmerjajo javno mnenje. Cimos je postal nekakšno torišče, na katerem krešejo različna mnenja o vlogi države, državni pomoči, ohranjanju delovnih mest, nacionalnem interesu in podobno.

In takšna medijska izpostavljenost primera je za družbo samo slabo, saj so odgovorni toliko bolj previdni pri svojih (ne)odločitvah. Zaradi tega je danes položaj Cimosa slabši kot pred osmimi leti brez odgovornega za to dolgotrajno kalvarijo. Mogoče je zanimivo primerjati, kako so se reševanja avtomobilske industrije lotili v Združenih državah Amerike. Podatki so večinoma povzeti po članku “Auto Industry Bailout (GM, Ford, Chrysler) – Was the Big 3 Bailout Worth It?“.

Avtomobilska industrija je bila v ZDA vedno zelo pomembna panoga in k skupnemu BDP države prispevajo preko 3 %. V času krize je prišlo do velikega padca prodaje avtomobilov in decembra 2008 so prodali kar 37 % manj kot leto poprej. Ta upad prodaje je razgalil težave s katerimi sta se že brez krize srečevala največja domača proizvajalca, General Motors (GM) in Chrysler …več (piše: Bine Kordež).

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]