Marjan Šarec: znotraj votel, okrog ga nič ni

3. Nov 2017 08:07

Ne pišem o njegovem stasu, saj ne tekmuje na lepotnem tekmovanju. Prav tako z njim ne želim strašiti porednih otrok. A v tej predsedniški tekmi je zanimivo, da vsebinsko praznost očitajo njegovemu protikandidatu, hkrati pa o Marjanu Šarcu v tednih kampanje nismo izvedeli praktično ničesar.

No, razen tega, kar so nam osrednji mediji povedali takoj ob njegovi kandidaturi: da je najresnejši protikandidat aktualnega predsednika Boruta Pahorja.

Fenomen Marjana Šarca si nedvomno zasluži politično analizo. Gledajoč z distance je njegov rezultat, 25 % v prvem krogu in uvrstitev v nadaljevanje predsedniške tekme, neverjeten in fantastičen. Sploh če bi nasedli, da ga je dosegel povsem sam, neodvisno od katerekoli resne politične strukture v državi. Da je vzklil kot nekakšen samorastnik, s par lokalnimi fanatiki.

Predpostavimo, da bi bilo tudi to mogoče; navsezadnje se je kje kdaj že zgodilo, da se je kakšen anonimnež s svojim karizmatičnim nastopom vrtoglavo povzpel do zvezd.

A pot Šarčevega vzpona je bila povsem drugačna – rezultat, ki ga je dosegel na volitvah, mu je v medijih pripadel, še preden je v tej predsedniški kampanji sploh odprl usta. Pravzaprav, več kot je govoril, manj so mu kazale ankete.

Vizionarstvo ali samouresničujoča se prerokba?

Oceno, ali gre za veliko vizionarstvo našega medijskega mainstreama ali pa za učinek samouresničujoče se prerokbe, prepuščam vaši inteligenci. V razmislek zgolj navajam dejstva …več (piše: Rok Čakš)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]