Nezadovoljni z Zvezo borcev NOB bi ustanovili novo združenje za vrednote partizanstva. Kaj mislite vi?

14. Avg 2018 13:45

Po zadnjih nastopih predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Tita Turnška, v javnosti, se vse bolj širi prepričanje, da je ta organizacija skrenila s poti svojega poslanstva. Tako ne mislijo zgolj redni kritiki partizanstva in NOB, temveč vse več partizanov, oziroma njihovih potomcev, ki poudarjajo, da so se sami, oziroma njihovi očetje in dedje borili za svobodno Slovenijo, ne pa za ideale revolucije, katere javno brani borčevsko vodstvo. 

Še posebej so ogorčeni nad tem, da vodstvo ZZB NOB v njihovem imenu opravičuje zločine komunistične oblasti, kot so povojni poboji.

Zaradi tovrstnih stališč vodstva borčevske organizacije, ki naj bi zastopala vrednote partizanskega boja in ne komunistične revolucije in zlorabe oblasti, se celo pojavljajo razmišljanja o ustanovitvi združenja za ohranjanje pozitivnih vrednot partizanstva.

Kaj si o tem mislite, vas sprašujemo v anketi, ki jo dodajamo spodaj.

Tovrstna srazmišljanja je sprožila razprava o (ne)primernosti intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na nacionalni televiziji, v kateri je predsednik ZZB NOB Tit Turnšek od vodilnih v nacionalni hiši zahteval ukinitev oddaj dr. Jožeta Možine. Še posebej problematično pa je bilo njegovo opravičevanje množičnih izvensodnih povojnih pobojev,  češ da je šlo za upravičeno smrtno kazen po  105. členu zakonika kraljevine Jugoslavije.

Še posebej to je zanetilo odpor in ogorčenje pri tistih še živečih partizanih, oziroma njihovih potomcih, ki izpostavljajo, da so se sami, njihovi očetje in dedki borili proti okupatorju za svobodno Slovenijo, ne pa za ideale revolucije in komunizma, ki je po vojni prevzel oblast v Sloveniji, opravil politično čistko med narodom ter svobodo zatiral vse do dejanske osvoboditve leta 1991.

Čeprav je pri OF šlo za koalicijsko sodelovanje, so si komunisti prilastili  vse zasluge za odpor proti okupatorju, ter oblast z Dolomitsko izjavo monopolizirali že med vojno.

Glede na javna dejanja vodstva ZZB NOB danes vse več ljudi meni, da je ta pozabila na pristne vrednote partizanskega odpora, zaradi katerih je v gozdove šla večina borcev, ter da ohranja zgolj še revolucionarne “ideale”, kar še živeče (nekomunistične) partizane in njihove potomce še posebej boli.

Tako močno, da se je v izjemno odmevnem pismu oglasil vnuk partizana, ajdovski znanstvenik in podjetnik dr. Aleš Štrancar ter Turnšku očital, da “sramoti vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane.”

Ob Štrancarju se je na družabnih omrežjih oglasilo še več potomcev partizanov z izjavami kot sta spodnji:


Med razočaranimi potomci partizanov tako celo prihaja do razmisleka ali bi bilo nemara smiselno ustanoviti posebno združenje za ohranjanje vrednot partizanskega boja, zaradi katerih se je v gozdove dejansko podali njihovi očetje in dedje.

Anketa: vloga ZZB NOB v današnji družbi in odnos do medvojnega/povojnega dogajanja

Vabljeni k sodelovanju v anonimni anketi o vlogi in smiselnosti Zveze borcev za vrednote NOB, izjavah Tita Turnška o povojnih pobojih, odnosu do partizanstva, komunistične revolucije, protirevolucionarnega delovanja in o tem koliko je ta tema leta 2018 še relevantna:

Create your own user feedback survey

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]