Ali javni sektor troši ali ustvarja?

27. Okt 2016 08:37

Če bi pisal prispevek o javnem sektorju za Pisma bralcev, bi seveda navedel kako bi morali najprej vsaj za polovico zmanjšati število vseh državnih uslužbencev, nekoristnih, nepotrebnih ter parazitno zaposlenih, pri preostalih se bo potem videlo kdo res dela in kdo ne.

Da bi lahko tiste, ki ne delajo ali delajo škodo tudi materialno in kazensko preganjali. Seveda bi bilo treba odstraniti tudi vse prepoznane prevarante, nastopače in grabežljive tatove, ki škodijo in ponižujejo večinoma poštene Slovence Dodal bi še vsaj tri primere nezadovoljstva z storitvami državnih uslužbencev in pismo bi uredniki seveda z veseljem objavili (navedbe so nekoliko povzete po enem izmed objavljenih pisem). Kdo pa rad ne sliši in prebere, če kako krepko zapišeš čez državo. Lahko sicer o javnem sektorju pišemo tudi drugače, navedemo kake primerjalne številke – a to bi bilo za bralstvo najbrž že prezahtevno ali se ne bi ujemalo s splošno sprejetimi pogledi. Zato je drugačno razmišljanje lahko objavljeno samo na takih straneh oz. medijih. Vseeno torej poglejmo še nekaj alternativnih razmišljanj in podatkov.

Seveda, da ne bo nesporazuma – veliko zgoraj navedenih ocen (sicer pavšalnih) nesporno drži, posebno ko pogledamo posamezne primere s katerimi se srečujemo vsak dan. Še več pa je pri tem posploševanja in kritike javnega sektorja nasploh. To pogosto izhaja iz osnovne teze, da si lahko privoščimo javni sektor samo v obsegu kot ga opredeljuje razvitost in dosežki gospodarstva. Da gospodarstvo ustvarja, javni sektor pa to troši. A ni nujno, da je temu ravno tako …več (piše Bine Kordež)

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]