Ali več državne represije v prometu pomeni tudi večjo varnost? Bi bilo promet bolje prepustiti kaosu?

8. Avg 2015 08:08

car-accident-damagesPo zadnjih tragedijah, ki so se zgodile na naših cestah, je vlada napovedala dodatne ukrepe za povečanje varnosti v prometu. Zadnje dni še najbolj odmeva namera po prepovedi radijskega poročanja o radarskih kontrolah. A to je seveda le eden izmed ukrepov, ki jih nameravajo uvesti.

Ob ponovni napovedi dodatnih in strožjih pravil pa se pojavlja vprašanje, ali večanje državne represije v prometu res pomeni tudi večjo varnost na cestah?

Pogosto je slišati mnenja, da je promet ena od stvari, ki mora biti regulirana, drugače bi prišlo do kaosa.

“Samo pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi na kakšni mestni vpadnici ob prometni konici prenehali delati semaforji, pravijo in dodajajo, da bi promet kolapsiral, prihajalo bi do prometnih nesreč. No, tako so sprva mislili tudi prebivalci britanskega mesteca Postishead, ki leži zahodno od Bristola. Bili so priča eksperimentu, saj so na glavni prometnici Postishead High Street za štiri tedne ugasnili semaforje…” Rezultati so bili presenetljivi in jih predstavljajo na blogu Kavarna Hayek.

Ob tem naj omenimo še študijo, ki je bila opravljena pred leti. V njej so ugotovili, da bi se varnost v prometu bolj povečala, če bi namesto razvoja čedalje varnejših avtomobilov, začeli na avtomobile nameščati odbijače, ki bi vsebovali eksplozivno snov. Ljudje bi namreč na cestah postali veliko bolj previdni in skoncentrirani na vožnjo. Previdnost na cestah pa zmanjšuje tudi prevelika količina pravil.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]