Tudi kanadsko ljudstvo si ne želi sporazuma CETA

19. Okt 2016 13:23

Potem, ko se zadnje dni veliko govori o bližajočem se podpisu trgovinskega sporazuma s Kanado CETA naj bi tudi kanadsko ljudstvo nasprotovalo podpisu omenjenega sporazuma z EU. To so izkazali tudi z javnimi protesti. Ampak zakaj bi Kanadčani nasprotovali sporazumu, ki naj bi bil dober zanje?

Kot v odgovor dogajanje v Kanadi povzema bloger Don Marko M, najprej zato, ker imajo že zelo dobre izkušnje s sporazumom NAFTA, sklenjenim 1994 med ZDA, Mehiko in Kanado.

Dobre izkušnje pa dejansko pomeni, da je NAFTA kanadskim državljanom, kakor tudi gospodarstvu, povzročila neprimerno več škode, kot koristi. In Kanadčani tega še vedno niso pozabili, v sporazumu CETA pa so našli ne le preveč sorodnih točk s tistim NAFTA, pač pa še ostale državljanom škodljive nadgradnje.

Samo za segrevanje – zaradi sporazuma NAFTA je morala Kanada do sedaj izplačati ameriškim korporacijam že milijard dolarjev odškodnin, ravnokar pa iz naziva tega sporazuma potekajo odškodninske tožbe ameriških korporacij zoper… podrobnosti v zapisu bloga.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]