Cepljenje in zakonodaja: pomembno je obnašanje ne prepričanje

17. Jan 2018 13:23

Leta 2014 se je med obiskom Disneylanda v Kaliforniji z ošpicami okužilo vsaj 159 ljudi. Virus je tja zanesel turist s Filipinov, hitro pa se je razširil, saj precepljenost proti tej zelo nalezljivi bolezni v tem delu ZDA takrat ni bila najboljša.

Epidemiologi so ugotavljali, da so za širjenje virusa v nevarnosti predvsem okoliši, kjer je bilo zavračanje in odlašanje cepljenja bolj popularno. V Kaliforniji je bilo leta 2014 v povprečju cepljenih še vedno 93% otrok v vrtcih, a razlike med kraji so bile zelo velike.

Kar 70% otrok je tako živelo v okrajih, kjer je bila precepljenost pod 95%, 36% pa v okrajih s precepljenostjo manj kot 90%. Kot odziv na izbruh ošpic v Disneylandu je Kalifornija sprejela Senate Bill 277, v katerem so močno zaostrili pogoje, pod katerimi lahko necepljen otrok obiskuje vrtec ali šolo.

Ukinili so vse oblike ugovorov iz prepričanja in dovolili le zdravstvene razloge, zaradi katerih se nekateri otroci ne smejo cepiti. Javne in zasebne šole so morale ob vpisu natančno preveriti, ali so otroci cepljeni, in o tem poročati državnim organom.

Nova zakonska določila so bila zelo uspešna, saj je že leta 2016 kar 97% otrok živelo v okrajih, kjer je bila precepljenost v vrtcih večja kot 95%, kar 99,5% pa na področjih, kjer je bila precepljenost nad 90%. V okoliših Kalifornije, kjer cepljenje pri starših ni bilo popularno, se je v zgolj dveh letih precepljenost povečala za neverjetnih 25 odstotnih točk … več (piše: Kvarkadabra). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]