Črni trg: tisoč milijard razlogov, zakaj se zločin izplača

5. Sep 2017 09:31

Od malih nog naprej nas učijo, da se zločin ne izplača. To je seveda lepa misel in dobra popotnica za otroke, a iskren pogled na svet kaže, da se zločin dejansko izplača. Kako močno? Letošnje poročilo (za leto 2016) organizacije GFI je obenem zaskrbljujoče in zanimivo branje.

Za kriminalne družbe po vsem svetu nekje med 1,6 tisoč milijard in 2,2 tisoč milijard dolarjev (2016). Kar pomeni, da je bolj kot kriminal dobičkonosna le hrana in storitve (5,3 tisoč milijard dolarjev v letu 2016). Alkoholna industrija je hitro za zločinci (1,1 tisoč milijard), skupaj z nafto (tisoč milijard) in farmacijo (950 milijard).

Globalni kriminal lahko razdelimo na enajst kategorij: preprodaja mamil, orožja, ljudi, človeških organov, in kulturne lastnine; ponarejanje, krivolov in nezakonit ribolov, nezakonito gozdarjenje ali rudarjenje, ter kraja surove nafte.

Kombinacija astronomsko visokih dobičkov in relativno nizkih tveganj, ter podpore svetovnega “finančnega sistema v senci” pomeni, da se zločinci tega sveta še nekaj časa ne bodo odločali za bolj legitimne oblike služenja. O tem se je razpisal Renton.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]