Etapna zmaga Grčije? EU pripravlja finančno injekcijo v višini 5 mlr. evrov?

19. Maj 2015 13:23

Grexit-EurozonePotem, ko so nekateri še vedno prepričani, da Grčija proti ECB-ju in evroskupini nima nobenih možnosti za zmago, pa naj bi se včeraj grški mediji dokopali do dokumenta, ki naj bi nakazoval, da Juncker za Grčijo pripravlja nov načrt, ki predvideva, da naj bi Grčija od EU dobila novo finančno injekcijo v višini 5 mlr. evrov (1.9 mlr. evrov iz preostalega dela predvidene pomoči, preostalo pa kot nakazilo dobičkov, ki jih je imela ECB z nakupom grških obveznic in ki jih ECB načeloma prenese na nacionalne centralne banke), vendar v zameno za mnogo blažje pogoje glede nujnih reform, piše Jože P. Damijan.

Slednje je morda tudi posledica pritiskov ZDA, ki kapitulacije Grčije, s čimer bi bil omogočen večji vpliv Rusije in Kitajske, v nobenem primeru ne namreavajo dopustiti.

Na koncu zatorej utegnejo prevladati geostrateški interesi v čemer ima Grčija zagotovo močno orožje. Tudi Merklova naj bi se ravno zaradi tega pripravljala na politični kompromis.

Grčija je sicer že na robu bankrota saj so evropski pogajalci izbrali pogajalsko taktiko obleganja, zaprli finančne pipice s čimer naj bi Grčijo finančno izstradali, nakar bi pristala na vse pogoje. Grčija bi bila namreč v primeru Grexita in bankrota izpostavljena celo večjim rezom v javne izdatke kot v primeru zahtev trojke. A kot rečeno jih bo sedaj po vsej verjetnosti rešila geostrateška lega.

Več preberite v treh zapisih, ki jih je tokrat Grški sagi namenil Damijan.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]