Razkrite grozljive podrobnosti mučenj, ki jih je izvajala CIA

10. Dec 2014 13:23

cia-mucenjeAmeriška vlada je končno objavila poročilo o mučenju, ki ga je CIA izvajala od leta 2002 na območju Iraka in Afganistana. V poročilu je omenjenih 54 držav, od tega 25 iz Evrope, ki so tako ali drugače pomagale ameriški osrednji obveščevalni agenciji prijeti in mučiti vsaj 119 ljudi. Slovenije na srečo ni med njimi.

Poročilo šteje 480 strani in je pravzaprav obnova 6.000-strani dolge raziskave, ki se jo je lotila posebna komisija, ki jo je postavil ameriški Senat. Poročilo so pripravljali več let, velja pa za prvo neodvisno preiskavo o prijetju, zapiranju in mučenju ljudi v okviru programa, ki ga je pred desetletjem podpisal takratni ameriški predsednik George W. Bush.

V poročilu lahko med drugim preberemo, da so agentje vsaj pet zapornikov hranili skozi zadnjično odprtino, četudi za to ni bilo nikakršne potrebe. Drugi so morali stati več kot 180 ur brez spanja, medtem ko so jim roke vklenili nad glavo. Nekateri zaporniki so morali po zaporu hoditi povsem goli, prav tako z rokami, priklenjenimi nad glavo. Pazniki so jih med tem neprestano fizično zlorabljali. V enem izmed zaporov so morali zaporniki vse dni preživeti vklenjeni v popolni temi z glasno glasbo ali hrupom, ki se ni nehal. Za iztrebljanje so imeli na voljo le vedro…

Afero podrobneje predstavljajo na blogu Renton.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]