Grški predlog reform: trojka je dobila, kar je hotela

24. Jun 2015 09:03

varoufakis_grexitHiter pregled grškega predloga reform pokaže, da je trojka dobila, kar je hotela. Grška vlada je z nekaj lepotnimi izjemami, ki se nanašajo na najbolj ranljive skupine prebivalstva, pristala na vse glavne pogoje trojke, in sicer tako glede fiskalnih ciljev kot glede ukrepov na treh ključnih področjih. Toda predvideni ukrepi ne bodo spodbudili gospodarske rasti, pač pa jo bodo še bolj zavrli in prispevali k povečanju mizerije grškega prebivalstva.

Ob predlogu reform pa se postavlja ključno vprašanje, ali je grška vlada te ukrepe sposobna izvesti brez da bi pri tem še bolj zaklala gospodarstvo in zadušila agregatno povpraševanje.

Po mnenju dr. Jožeta P. Damijana grški vladi ne bo uspelo uresničiti fiskalnih ciljev, vlada pa bo pri tem še bolj zadušila gospodarstvo, saj se bodo povpraševanje gospodinjstev zaradi višjih izdatkov in davkov ter naložbe podjetij zaradi višjih davkov še bolj zmanjšale.

Hkrati pa se boji tudi, da veseli obrazi predsednikov vlad oziroma držav na vrhu EU v Bruslju ne pomenijo veselja tudi za grško prebivalstvo. Nasprotno, razlog za veselje evropskih “državnikov” je hkrati utemeljen razlog za strah glede povečanja mizerije grškega prebivalstva.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]