Hitler, Trump in grde asociacije

15. Jan 2018 13:23

Chimamanda Ngozi Adichie je v New Yorkerju objavi refleksijo na ponovno branje knjige “Inside the Third Reich” izpod peresa Alberta Speera. Gre za Hitlerjevega arhitekta in kasneje ministra za vojaško industrijo in vojno proizvodnjo.

Speer se je po vojni pokesal in se na Nürnberških procesih izmuznil z zgolj 20-letno zaporno kaznijo. Jožetu P. Damijanu je ta refleksija simpatična zaradi asociacij, ki mu jih opis Hitlerja, njegovega karakterja in obnašanja, poraja v zvezi z ostalimi sodobnimi populisti in diktatorčki.

Na grandioznost in teatraličnost njihovih javnih nastopov ter na megalomanskost njihovih dejanj ali želja, ki pa vse izhajajo iz osebne negotovosti, zakompleksanosti in bojazljivosti. Svoj kompleks manjvrednosti in nezaželenosti sprevržejo v maščevanje nad vsemi, za katere mislijo, da so boljši od njih.

Obdajo se s slabiči, ritolizniki in kimavci, ki nato – podobno poganjani iz globokega kompleksa manjvrednosti – sadistično izvajajo grde izrodke umazane domišljije njihovega führerja.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]