Hrvaška stran se zapleta, slovenski mediji pa nerazumljivo sledijo hrvaškim

1. Avg 2015 08:08

arbiter_aferaKako so se slovenski mediji obnesli ob novem zelo akutnem medržavnem zapletu, arbitražni prisluškovalni aferi oziroma »Pirangate«, kot so burno dogajanje okoli nje poimenovali Hrvati?

Dr. Boris Vezjak trdi, da v povprečju domači mediji niso namenili praktično nobene pozornosti razlogom ali argumentom, ki jih zelo poenoteno (in poenotena) ponuja hrvaška stran pri navajanju svoje odločitve po odstopu od arbitražnega sporazuma že dober teden dni. Čeprav bi ti morali največ šteti ne samo v odnosu do Slovenije, temveč pred vso mednarodno pravno, politično in laično javnostjo. Prikrajšani smo za tisto najbolj bistveno.

Vnadaljevanju med drugim izrazi nerazumevanje glede tega, da so slovenski mediji povsem nerazumljivo sledili hrvaškim, kateri so prisluškovanje obveščevalcev, iz razumljivih razlogov zamolčali in netematizirali, naši pa o tem niso odprli neke vsebinske razprave.

Še bolj simptomalen od šibke analize ponujenih argumentov v zgodbi, ki tvorijo jedro vseh reakcij v okviru hrvaške odpovedi sporazumu, je bil spregled njihove menjave. Po novem namreč hrvaški strani temeljna težava ni več arbiter, kot pravi Pusićeva, ampak dokumenti, ki naj bi jih arbiter priložil v arbitražni spis.

Vezjak meni, da bo v prihodnjih dnevih nov preizkusni kamen za slovenskega novinarja izjava Budislava Vukasa, odstoplega hrvaškega arbitra, o tem, da je »sodišče Hrvaški hotelo odvzeti del morja«…

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]