Islandija bo odpisala bančne kredite svojim državljanom

5. Dec 2013 08:02

iceland_flagIslandska vlada bo vsakemu gospodinjstvu v državi odpisala 24.000 € bančnih hipotekranih dolgov. Takšno obljubo je Sigmundur David Gunnlaugsso dal pred volitvami, s pomočjo nje zmagal, sedaj pa obljubo tudi uresničuje. Po napovedih vlade bodo s temi odpisovanji bančnih bremen svojih državljanov dodatno nadaljevali še naslednja 4 leta.

Medtem ko se zadolženi Islandci veselijo pa s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) prihajajo ostre kritike. Odločitev pa je takoj vplivala tudi na dolgoročno bonitetno oceno Standard & Poor’sa. Kreditna ocena Islandije se je namreč znižala s stabilne na negativno.

Don Marko M, ki poroča o primeru z Islandije, meni, da se bodo “mednarodni denarni trgi” zdaj začeli hitro truditi v smeri, da islandska zgodba ne bi postala vzor primera v drugih državah. A ponovitev tega islandskega scenarija odpisovanja bančnih dolgov bo po njegovem praktično nemogoče zadržati v še marsikateri državi.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]