Janša in Vaskrsić imata vsak svoje pravosodje

1. Maj 2017 13:17

Te dni je Kamien Komunikacije spremljal dve zgodbi, ki govorita o odvzemu premoženja, vendar obe razkrivata svojevrsten odnos pravnega sistema do državljanov. Gre za prepad med dvema pravosodjema ali za pravosodje dveh hitrosti.

Najprej je prišla novica z ESČP v Strasbourgu. To je odločilo, da mora Slovenija državljanu Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in mu povrniti stroške v skupni vrednosti 85.000€. Gre za posledico tega, da so leta 2012 njegovi družini prodali hišo in je bil dolžan 124 €.

Kot je povedal Vaskrsićev odvetnik Peter Čeferin, je Slovenija kršila 1. člen 1. protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta govori o zaščiti pravice do lastnine. Tako bo zdaj morala država Vaskrsiću plačati 77.000€ odškodnine za materialno škodo. K temu je potrebno dodati še  3.000€ za nematerialno škodo in 5.000€ za povračilo stroškov.

Na drugi strani pa lahko sledimo nameri, da bi tožilstvo odvzelo Janezu Janši več nepremičnin in avto zaradi suma, da je premoženje pridobil nezakonito.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]