Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

22. Maj 2020 07:00

Tokratna meritev raziskave #Novanormalnost kaže, da je javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol,  kar se verjetno odraža tudi na trenutni stopnji zaskrbljenosti. Kritičnost do ukrepov vlade je sicer tokrat občutno nižja.

Padanje splošne zaskrbljenosti se je prvič po 18. marcu ustavilo in obrnilo rahlo navzgor, iz 52% pretekli teden, na 55% v tem tednu. Ko smo že pričakovali, da bodo prvič prevagali tisti, ki so manj zaskrbljeni, se je dvomesečni trend upadanja zaskrbljenosti ustavil tik pred razmerjem 50-50. Ustavitev trenda in rahel zasuk nazaj v zaskrbljenost (ki pa ni statistično značilen, niti ne nujno trajen), pripisujemo odprtju vrtcev in šol, saj le to zelo deli javnost. Ukrepe vlade za zajezitev širjenja virusa sicer javnost tokrat ocenjuje manj kritično – delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zdaj 34% (pretekli teden 42%), kar je statistično značilen padec. Na drugi strani pa je po dolgem času statistično značilna rast deleža tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer iz 11% na 16%. Tudi to kaže na razdvojenost javnosti pri oceni sproščanja ukrepov, ki jih je v preteklem tednu najbolj zaznamovalo (delno) odprtje vrtcev in šol.

Prve ocene odprtja šol in vrtcev z vsemi pravili, ki so ob tem stopila v veljavo, razdvajajo javnost. Dobra četrtina (27%) jih meni, da gre za nepotreben eksperiment, da bi morali v šolo in vrtce vsi, tako kot pred epidemijo. Dodatnih 17% meni, da so pravila pretirana, ter da bi se verjetno v šole in vrtce lahko vrnili vsi naenkrat. Skupaj torej 45% vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi, da je preveč omejujoč, pri tem pa ni razlike glede na to, ali gre za osebe iz gospodinjstev, kjer imajo otroke v tej starosti (do 15 let), ali ne. Med tistimi, ki jih imajo, je sicer odstotek teh, ki menijo, da bi se morali v šole in vrtce vrniti vsi, nekoliko višji (48% napram 44%), a razlika ni statistično značilna…celotna raziskava tukaj

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]