Je Brščič res zanikal holokavst?

22. Maj 2017 08:08

Pretekle dni je veliko prahu dvignil Bernard Brščič, ko naj bi javno izrazil dvom o obstoju oziroma obsegu holokavsta. Toda, ali je Brščič holokavst res zanikal?

Analize se je lotil Boris Vezjak, ki uvodoma zapiše:

Postavil se bom na stran tistih, ki raje dajejo prednost analizi in skrbnemu pregledu besed kot hitrim posplošitvam in zgražanju. Tudi za ceno opravljanja dela hudičevega advokata, emocionalnega zavračanja in odklanjanja, ki je s tem povezano, ali zlorab, ki jih človek v podobnih situacijah zlahka pričakuje. Brščič je v inkriminiranem delu TV pogovora »Sreda v sredo« z Borisom Cipotom povedal nekaj, kar morda ne ustreza klasičnemu zanikanju holokavsta.

Vezjak med drugim ugotavlja, da ima Brščič prav, ko se sklicuje na logiko. Iz njegove osnovne poante »zanikanja kolektivne krivde« namreč res ne sledi, da je zanikal holokavst. Zato se motijo vsi, ki so mu to očitali na podlagi te izjave.

Prehitra reakcija ima sicer svoje razloge: eden od teh je, da Brščič dejansko zelo rad nekontrolirano uporablja sovražni govor.

Toda, čeprav Brščič ni neposredno zanikal holokavsta, to nikakor ne pomeni, da v omenjenem intervjuju njegov govor ni nakazoval antisemitskega razpoloženja in homofobije.

Zakaj torej Brščiču ne moremo naprtiti omenjenega zanikanja?

Podroben odgovor na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]