Je nagrada v višini 50.000 evrov, ki jo v NLB »ponujajo« žvižgačem, dovolj visoka?

13. Nov 2014 13:23

zvizgacNovica o novem pristopu NLB-ja pri odkrivanju škodnih ravnanj na način, da nagrajujejo prijavitelje, je včeraj v medijih povzročila pravo razburjenje. Ob tem pa je bolj zanimivo dejstvo, da se je s takšnim poročanjem medijev in številnih komentarjev odkrila resnica, kaj si pri nas dejansko mislimo o sistemu t.i. žvižgačev, uvodoma zapiše Sandra Damijan.

Toda, ali je tak pristop »lova na glave« s strani NLB res popolni strel v prazno? Gre za strokovni (in ne samo piarovski) flop?

Damijanova meni, da ne nujno. Dejstvo namreč je, da NLB-jev pristop ni novost. V Združenih državah Amerike korenine takšnega sistema obstajajo že od poznih 1970. let pri t.i. »leniency« programih za zmanjševanje kartelnih dogovorov iz katerih se je kasneje razvil »whistleblowing« system. Sistem žvižgačev ima torej že vrsto let pomembno vlogo pri odkrivanju škodljivih ravnanj.

Damijanova pa skuša v nadaljevanju odgovoriti še na eno vprašanje in sicer, ali je nagrada v višini 50.000 evrov, ki jo »ponujajo« v NLB, sploh dovolj visoka?

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]