Je Ukrajina Severni Koreji prodala raketne motorje?

15. Avg 2017 08:09

Severna Koreja je v zadnjem času začela intenzivneje izvajati poizkuse medcelinskih balističnih raket, zaradi česar je napetost med ZDA in Severno Korejo na najvišji točki. Kim Jong-un je v tej luči tudi zagrozil z napadom na ameriški otok Guam.

So pa v New Yor Timesu nedavno odprli temo o severnokorejskih dobaviteljih raketnih motornih sistemov.

Kot poročajo, naj bi namreč analiza slikovnega materiala pokazala, da med motorjih na najnovejših severnokorejskih balističnih raketah in motorji ukrajinskega proizvajalca Južmaš obstaja veliko podobnosti. Južmaš je bil v Sovjetskih časih glavni proizvajalec motorjev za sovjetske rakete. Odkar je Rusija leta 2014 iz očitnih razlogov prekinila sodelovanje z Južmašem, je podjetje prišlo v hude težave…

Poročanje NYT povzema bloger Mataj, ki opozarja, da naj bi bil omenjeni medij sicer zelo neverodostojen, a da je tokratni članek izjemen v več pogledih. Po mnenju blogerja namreč ni v skladu z ameriško propagando, kjer je Ukrajina zaveznik in se o njej ne poroča slabo, poleg tega pa se tokrat niso sklicali na anonimne vire temveč na konkretno študijo in slikovne dokaze.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]