Jože P. Damijan: minimalna plača ne ubija delovna mesta

30. Sep 2015 13:23

Europe-minimum-wage2Medtem, ko so nekateri prepričani, da minimalna plača uničuje gospodarstvo in zvišuje nezaposlenost, pa dr. Jože P. Damijan tem odgovarja, da so to kazale zgolj starejše tradicionalne študije za katere pa se je izkazalo, da so slabo oziroma napačno dizajnirane in da so bile ekonometrično neustrezne ali pristranske, upoštevale pa niso niti prostorske heterogenosti.

Novejše študije (z upoštevanjem napak v starejših študijah) v zadnjih dvajsetih letih za razvite države skorajda brez izjeme kažejo, da minimalne plače nimajo negativnega vpliva na zaposlenost. Če že, naj bi bil ta učinek minimalno prisoten le med prvimi iskalci zaposlitve (mladimi), vendar ne nujno ter med slabo plačanimi negovalci v domih za ostarele v V. Britaniji.

To je pa tudi vse, kar so študije uspele izbrskati negativnih učinkov minimalne plače. In zakaj minimalne plače niso imele negativnega učinka na zaposlenost? Preprosto, ker so podjetja zaradi tega bolj povečala produktivnost in organizacijsko učinkovitost, zmanjševala fluktuacije v zaposlenosti, zmanjšala plače tistim z visokimi plačami in nekoliko dvignila cene.”

Povzetke študij najdete v nadaljevanju Damijanovega zapisa.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]