Jože P. Damijan: nova koalicijska pogodba je (z nekaj izjemami) povsem OK

13. Avg 2014 14:52

damijan811Stranka Mira Cerarja je včeraj, potencialnim koalicijskim partnericam, poslala drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki bo odgovoril tudi na vprašanje, katera stranka še ostaja v koalicijski kombinaciji. Zaenkrat je svoje sodelovanje v vladi potrdil le DeSUS, medtem ko je NSi glede vstopa v koalicijo zaenkrat še najbolj zadržana. Koalicijsko pogodbo, ki sicer ne prinaša nobenih revolucionarnih predlogov, je preletel tudi ekonomist Jože P. Damijan.

Damijan meni, da so še najbolj revolucionarni predlogi uvedbe (delne) socialne kapice, nadomestitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z obvezno dajatvijo, ločitve infrastrukture in storitev na področju telekomunikacij, sistemskega razdolževanja podjetij ter ustanovitvijo Vladne projektne pisarne.

Koalicijska pogodba namesto radikalnih prinaša inkrementalne reforme, kar ima (ob dosledni izvedbi) večje možnosti za uspeh. In glede teh inkrementalnih sprememb se zdi še kar dobro premišljena in na posameznih mestih tudi strokovno dostojno utemeljena. Ima pa tudi nekaj očitnih pomanjkljivosti.

Največ zamer bo najbrž letelo na “nadzorovano privatizacijo” in ohranitev načrta uvedbe nepremičninskega davka. Toda Damijan glede “strateško premišljene privatizacije”, kjer bi infrastruktura ostala v lasti države in kjer bi se vsak primer presojalo glede na družbeno-ekonomske učinke, ne vidi težav.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]