Jože P. Damijan o objavljeni metodologiji stresnih testov: osem dni dela za nič

7. Nov 2013 08:08

Banka Slovenije je včeraj razkrila metodologijo stresnih testov slovenskega bančnega sistema. Sporočilo se glasi, da je izdelava stresnih testov v teku in je v skladu z nekaterimi jasnimi splošnimi načeli in da bodo rezultati objavljeni konec letošnjega leta.

Ekonomista Jožeta P. Damijana težko pričakovani odgovor Banke Slovenije nikakor ni zadovoljil. V svojem tokratnem zapisu se tako sprašuje, zakaj so potrebovali cel teden dni za usklajevanje “definicije praznine”? Skupina uradnikov je namreč vrgla proč osem dni dela za rezultat, ki je enak ničli. Toda tudi to ničlo, torej osem dni neproduktivnega in nekoristnega dela, bomo plačali davkoplačevalci.

Damijan še enkrat poudarja zakaj bi bilo pomembno vedeti, kakšne predpostavke se bodo uporabile v makro stres testu slovenskih bank. Zato, ker je od tega odvisno, kakšna bo potreba po kapitalski injekciji bankam. In tega odgovora od Banke Slovenije nismo dobili. Nismo dobili odgovora na to, kakšne predpostavke se bodo pri testiranju odpornosti slovenskega bančnega sistema uporabile in ali bodo enake kot za druge države.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]